כאבי גב תחתון – מה לעשות?

חייב לומר את זה: נראה כי משהו באבולוציה התפספס ולא הכין את הגב התחתון שלנו לאורח החיים העכשווי, אחרת, אין לי הסבר מספיק טוב לכמות האנשים שסובלים מכאבים בגב התחתון. 80% מהאנשים יסבלו בשלב כזה או אחר בחייהם מכאב גב תחתון, ואני שפוגשת אותם, מבינה שברוב המקרים הכאב מלווה אותם לתקופות חיים שלמות.

כמטפלת שבעצמה סובלת מגיל תשע (!!) מכאבי גב תחתון, אני רוצה לתת לכם כמה טיפים שעובדים לי ולמטופלות שמגיעות כאובות. אפשר להוריד את עוצמת הכאב ותכיפות ההתקפים בצורה משמעותית כך שתשפיע בצורה ניכרת על איכות החיים שלנו כמעט בכל פעולה שאנחנו עושים.

אז מה לעשות, או…מה לא לעשות:

  • פעילות גופנית מתונה- יוגה, פילאטיס, פלדנקרייז וכל פעילות/ התעמלות המשלבת חיזוק וגמישות עם התייחסות ספציפית למבנה עמוד השדרה ולשרירי ליבה. בשנים האחרונות, תחום הריצה ואימוני הכוח הגיע בענק ומופיע הרבה ברשתות החברתיות. אני בעד – כשזה מתאים. אם יש לכן עניינים עם הגב לפני שאתם "יוצאים לרוץ", תחזקו היטב את שרירי הליבה, הגמישו את שרירי הגב ורק אז, תבדקו אם זה מתאים לכם. אני שומעת הרבה את התשובה הרווחת: "אין לי זמן". זה מספיק קריטי וחשוב כדי שתפנו לכך זמן, תעשו מה שצריך כדי ללכת לאימון/ לתרגול כזה לפחות פעם בשבוע. כאבי הגב הם נורת אזהרה ובדיוק כך צריך להתייחס אליהם.
  • טיפולים הוליסטיים- דיקור סיני, שיאצו, טווינא, עיסויים, רפלקסולוגיה ועוד… מה שעוזר לכם! אתם תצאו הכי גדולים, אם תטפלו בעצמכם. תמצאו את המטפל ואת סוג הטיפול שעוזר לכם ומקל לכם על הכאב. אל תתייאשו אם בראשון זה לא מצליח, בדיוק כמו שאנחנו לוקחים חוות דעת נוספת מרופא אחר, כך תמיד אני מציעה (אם לא מסתדר מההתחלה) לבדוק עוד מטפל או סוג טיפול אחר. תמצאו את הדבר שמטיב איתכם. קחו אחריות על המצב עכשיו, מאוחר יותר, בד"כ יהיה קשה יותר לעזור ולטפל בכאב.
  • הימנעו מישיבה ממושכת – רבים מאיתנו עובדים שעות מול מחשב, מרוכזים במטלות שעל המסך, בזמן שנוצר אצלנו לחץ על החוליות התחתונות של עמוד השדרה ועם הזמן נוצר כאב ועומס בגב התחתון. שימו לכם שעון מעורר כל 30 דק' וקומו, תעשו סיבוב, כמה מתיחות ורק אז חזרו לשבת. לא פחות חשוב – לשבת נכון. דאגו לכסא שיהיה לכם נוח, שתהיה בו תמיכה לגב התחתון. השתדלו שהכתפיים יהיו נמוכות, ראש ועורף זקופים והמנעו מהתכופפות קדימה.
  • מזרן/ כרית נוחים – מזרנים וכריות הם עסק יקר, אבל יכולים לעשות שינויים משמעותיים. המזרן- צריך להיות תומך. מה הכוונה? לא קשה מדי ולא רך מדי. את זה, אתם צריכים להרגיש בעצמכם. מזרן ישן בד"כ אחרי 10-15 שנים מאבד מיכולת התמיכה שלו כשהקפיצים מתבלים.
  • כרית – כרית היא עסק סופר חשוב לעמוד השדרה לכל אורכו. שימו לב! כשאתם שוכבים על הצד, גופכם אמור להיות ישר, הכרית צריכה לתמוך בראש שיהיה בגובה הגוף, לא נמוכה מדי ולא גבוהה מדי. לא רכה מדי ולא קשה מדי. אני ממליצה בחום מניסיון על כרית אורטופדית עם שקע, עדיף מלטקס, חומר שמתאים את עצמו למשקלכם. כשאני ישנה עם כרית אחרת, אני מיד מרגישה בהבדל.
  • משחת ארניקה – אחרי שנים שניסיתי משחות שיעזרו לי כשכאבי הגב מחמירים, מצאתי את הארניקה. אני מורחת ומספיגה אותה היטב סביב החוליות מהן נובע כאב הגב. התוצאה מיידית. אני ממליצה לכם בחום להשתמש במשחה ולהקל על עצמכם.
  • חימום בוקר– רוב האנשים הסובלים מכאב גב תחתון מכירים את תחושת "החריקה" של הגב בשעות הבוקר לפני שהגוף מתחמם. אז למה שלא נחמם אותו כבר במיטה, 5 דק' לפני שאנחנו קמים מהמיטה. נקרב ברכיים לחזה ונרחיק, ככה מס' פעמים. נשכב בתנוחת העובר- נתהפך לעמידת שש, נקרב ישבנים לעקבים ונפרוס ידיים קדימה, לאחר מכן נניח את הידיים לצידי הגוף. בכל תנוחה נשהה כמה נשימות עמוקות. נחזור לעמידת שש, נקמר ונקער את הגב בעדינות, עם הקשבה לגוף ותוך כדי נשימות, נעשה סיבובי אגן קדימה ואחורה ואז, כשנרגיש שהגב התחמם, נקום ונתחיל את היום שלנו קצת יותר "משומנים…"
  • שכיבה משחררת – כאבי גב תחתון הרבה פעמים נובעים מלחץ על החוליות התחתונות. תרגיל שעוזר, משחרר ומאד נעים: הניחו 2 כריות גבוהות מתחת לבטן ושכבו על הבטן כשהראש מונח לצד, הרפו את כל שרירי הגוף ובמיוחד הגב. כך במשך כמה דק' בודדות, עברו לנוחת העובר ואז, תקומו ותרגישו את ההקלה.

לעצות נוספות או שאלות מוזמנים לדבר איתי:

באהבה
איילת בן יוסף
רפואה סינית לנשים
054-6667507

 

אהבתם את הכתבה? שתפו אותה